Prova fiskelyckan i 60 olika tjärnar

B. Valsjöns fvof

Valsjöbyn vid Fiskevägen kan erbjuda ett varierande fiske som geografiskt sträcker sig från Stor-Foskvattnet i öster till Rengen i väster.

Från och med januari 2004 ingår området Hotagen-Flinten i Valsjöns fvo, vilket betyder att antalet tjärnar nu är cirka 60 stycken. De större sjöarna är Valsjön, Rengen, Stor-Foskvattnet och delar av Hotagen samt
ytterligare ett antal större sjöar.

Att fiska efter den grova öringen i Valsjön ger en känsla av storviltjakt. Vikter på uppemot tio kilo förekommer. Dragrodd och långdragsfiske rekommenderas. En särskilt populär plats är mitt i Valsjöbyn, där Gunnarvattensån mynnar. Rengen är ett fantastiskt vatten för familjen. Fiske med långdrag ger god chans till fina öring- eller rödingsfångster. I augusti rekommenderas fiske efter grov öring i Rengens utlopp, med fluga t ex en Silverdoktor eller Superpuppa

Här har författarna Hans Lidman och Gunnar Westrin drillat många stora öringar. Missa inte att svänga en fluga nedanför vackra Rengsfallet, eller försök att locka någon av Rengens rödingar till hugg mitt i ljusa sommarnatten. Sjöfisket är bäst från båt och fiskevårdsområdet egna båtar finns att hyra hos Fahlströms Fiskecenter.

Ett vatten för utmanaren: Storfisklösen, Gravtjärn. Prova gärna flugfiske med t.ex Superpuppa eller en Gammarusimitation.

Ett vatten för fiskeflanören: Hötjärnarna, Tupptjärn m fl. Bäst fiske 1 juli – 30 aug (spinn, fluga).

Ett vatten för den otålige: Lillfuruvikstjärn, Karl-Ersatjärn, Siktjärn. Öringfiske sommartid (spinn, fluga).

Ett familjevatten: Rengen, Skinnarvikstjärnarna, Karl-Ersatjärn, Siktjärn m fl. Tillgång till vindskydd med eldstad för korvgrillning m.m

Se mer om vilka vatten som ingår i Valsjöns fvof i vår digitala karta. Här finns även information om och regler för alla våra fiskevatten. Klicka på “dörren” till vänster i övre rubriken i kartan så öppnas kartans meny.

Du är viktig för oss i vårt miljöarbete

Vi är stolta och glada över vår fantastiska natur, och att vara rädd om den hoppas vi är en självklarhet för alla som vistas i Hotagsbygden och dess omgivningar. Vi uppmanar alla att ta vara på sina sopor på rätt sätt samt att ta hänsyn till vad Allemansrätten säger. Här har vi samlat information om miljöarbete i Hotagsbygden.