Mystisk gruva, den stora kyrkan, fästningen och kändisarna som vår bygd kan stoltsera med

Det var en gång…

En bygds historia kan verkligen spänna över många olika områden. Vi i Hotagsbygden är stolta över att kunna berätta lite om vår spännande, och vad vi tycker, helt unika historia för er.

Lova att du inte berättar om fyndet för någon

Frontgruvan

Berättelsen om Jon Olov Front och hans ”guldgruva” har i snart 200 år fängslat människor och skattsökare i hela vårt land. Men enligt historien så drabbas alla som hittar den, och inte kan hålla tyst om sitt fynd, av ond bråd död precis som Front själv gjorde. Så skulle du hitta gruvan när du besöker vår bygd, berätta det inte för någon.

Med hjälp av Berta Magnusson har historien bl. a. berättats i ett bygdespel som uppfördes vid vår fina spelplats vid kyrkan i Hotagen

Sätt dig ner en stund och se dig omkring

Hotagens kyrka

Våren 1852 och 1857 lät kung Oscar alla kyrkor i riket ta upp rikskollekt för byggande av Hotagens kyrka. Kyrkobygget blev stort, kanske alldeles för stort, då kyrkan rymmer 500 personer. Men säkert var Hotagenborna glada och stolta när de satt i kyrkobänkarna den 6 juli 1862 för att vara med om den högtid då kyrkan invigdes.
Du nutida besökare. Sätt dig lugnt ner i kyrkan. Se på altare och predikstol! En av tidens främsta jämtländska konstnärer anlitades för att tillverka dem. Den stora glaskronan i koret vittnar också om fattiga människors offer för att pryda sin kyrka. Skönhetens pris var högt men glädjen och stoltheten över den vackra kyrkan
vägde ännu högre

Ingen skulle komma in i Sverige den här vägen

Skansen Klintaberg är en välbevarad militär befästning från 2:a världskriget.

Den ligger på bergssluttningen ovanför Torsviken i Valsjön. Det strategiska läget med god utsikt över både vägen och sjön valdes för att man skulle kunna ställa till problem för fienden om de skulle gå in i Sverige via Valsjöbyn.

Längst ner i bergrummet finns plats för 200 soldater. När man smyger ner för den smala vindlande trappan i mörkret och fukten och samtidigt lyssnar till berättelser om hur bygden påverkades av kriget får man en stark känsla av hur det kunde kännas att leva med kriget nära inpå knutarna.

Guidade visningar under tiden 1/7-7/8
Entré: 150 för vuxna, 50 kr för barn 12-18 år
Grupper på beställningar även andra tider

Info Örjan Sedin 0645-32088, 076-1462900

Skotska lorder bygger jaktvilla

Villa Skottland

På 1800-talet kom skotska lorder till Gunnarvattnet för jaktens skull. De lät med hjälp av byborna uppföra en jaktvilla vid en liten fors i fjällterrängen ovanför byn på stigen mot fjället Myrklumpen.

I nutid kom ättlingar till lorderna på besök när vi uppförde bygdespelet Folket från Penningkejsen vid spelplatsen vid kyrkan i Hotagen.

Kända personer med anknytning till Hotagsbygden

Kerstin Ekman – Under en period i sitt liv bodde Kerstin Ekman i Valsjöbyn. Här har hon hämtat inspiration till många av sina mest kända böcker, till exempel Händelser vid vatten, Hunden, Urminnes tecken samt trilogin om Vargskinnet; Guds barmhärtighet, Sista rompan och Skraplotter.

Dan Jåma – Dan Jåma är en känd fotograf och filmare från bygden som har gjort många naturfilmer bl. a. filmatiseringen av Kerstin Ekmans roman Hunden. Filmen kan ses både som naturfilm och spelfilm. Den spelades in under fyra årstider här i bygden. Dan Jåma var den förste samen som vann Stora journalistpriset. Året var 1993 och han fick priset tillsammans med Folke Rydén för deras USA-bevakning för SVT.

Ann-Margret ”Djuret” Olsson – Hollywoodstjärnan Ann-Margret Olsson mer känd som “Djuret” tillbringade en del av sin uppväxt i Valsjöbyn. Som barn dansade och sjöng hon i byns föreningshus. I filmen Viva Las Vegas spelade hon mot Elvis Presley.

Filmen Varg spelades in hos oss. En film med Peter Stormare i huvudrollen och regisserad av Daniel Alfredsson.  Historien bygger på ett avsnitt av Kerstin Ekmans roman Skraplotter som är den tredje delen i trilogin Vargskinnet. Kerstin Ekman skrev själv manus till filmen.

Sist men inte minst Kerstins Ekmans Hotagens minne

Ett minnesarbete om bygden, människorna, naturen och kulturen www.hotagensminne.se