Det är lätt att bli förhäxad av virvlar och stänk

Våra vattenfall bjuder på naturkrafter – live!

Inget konstgjort ”vattenland” i världen kan ge samma glada spänning, samma mängder av skönhet, frihet och upptäcktsmöjligheter. Varje vattenfall och fors lever sitt eget liv och det är lika fascinerande vid varje besök.

Ansättåns kanjon

Ta god tid på dig och bara njut!

Du blir garanterat nöjd om du gör ett besök vid Ansättåns kanjon. Ta god tid på dig och njut av det säregna landskapet. Börja längst upp vid skylten Broforsen. Ströva uppströms längs blankslipade hällar med jättegrytor. Gå nedströms längs en smal stig och upplev den otroligt trånga och branta kanjondalen. Här finns vackra växter i mängd; linnea, lappljung, ögonpyrola, björkpyrola, fjällruta, spindelblomster… Inget konstgjort ”land” i världen kan ge samma glada spänning, samma mängder av skönhet, frihet och upplevelser.


Hasslingsåns fall & naturstig

Vandra på mångmiljonåriga sandstensklippor

Varje årstid är Hasslingsåfallet en sevärdhet. Vårens vattenrikedom gör fallen mäktiga, torra somrar är fallen som tunna silvertrådar. ”Trappstegen” i fallen bildas av att sandstenslagren är olika starka. Där lagren är svaga har de nötts bort, där lagren är starka finns de kvar. Nöj dig inte med att bara se på fallen uppifrån utsiktsplatån. Gå ner mot vattnet och upplev spänningen av att vandra på mångmiljonåriga sandstensklippor. Här kan du möta naturen som den såg ut när stenåldersjägarna bodde här, när samerna började använda Hotagenmarkerna, när nybyggarna kom! En vandring till det ursprungliga! För hela familjen! Intill fallet finns en liten raststuga, där kan skydda dig från regn och rusk eller bara skriva ditt namn i gästboken.


Rengsfallet

Här har vattnet störtat ner på samma sätt i 9000 år

Rengsfallet är Hotagens Tännforsen – mäktigt dånande och fascinerande. Vattnet har störtat ner här på samma sätt sedan senaste istiden – dvs. i 9000 år. Falltröskeln är amfibolit – en mycket hård stenart som garanterar att fallet finns kvar i tusentals år. Nära intill fallet bodde stenåldersjägare eller (kanske riktigare) fiskare. Här var bra fiske för 3000 år sedan och det är bra än idag. Nästan rörande är strömstareparet som brukar bo i fallets högra del. Dessa små lätta fåglar störtar sig rakt in i fallet. Där bakom har de sitt bo. Väl skyddat för människor och djur. Rengsfallet, fiskarna, strömstararna och människorna har levat bra tillsammans här i alla tider.


Toskströmmens forsar

Forsens dån överröstar till och med tankarna

Toskströmmen bjuder på två kilometer fina naturupplevelser. Stigarna längs båda sidorna av forsen är egentligen ordnade för fiskare. Men stigarna är lika bra för den som enbart vill vandra och uppleva dramatiken, omväxlingen och skönheten. Bara att sätta sig vid ett av vindskydden och tända en kaffebrasa är rogivande. Forsens dån överröstar till och med tankarna, du blir förhäxad av vågor, virvlar och stänk.


Du är viktig för oss i vårt miljöarbete

Vi är stolta och glada över vår fantastiska natur, och att vara rädd om den hoppas vi är en självklarhet för alla som vistas i Hotagsbygden och dess omgivningar. Vi uppmanar alla att ta vara på sina sopor på rätt sätt samt att ta hänsyn till vad Allemansrätten säger. Här har vi samlat information om miljöarbete i Hotagsbygden.