Besök ett gårdsmejeri eller baka ditt eget tunnbröd

Upplev en fäbod med fjällkor, getter och doften av ängsblommor

Att uppleva en levande fäbodvall med allt vad det innebär med kor, getter, mesost och vackra gamla hus, är nog den roligaste resan tillbaka i tiden man kan göra – både som barn och vuxen. Så välkommen till en spännande resa in i ett stycke jämtländsk kulturbygd.

Bränna Gårdsmejeri

Bränna gårdsmejeri i Valsjöbyn produceras ost av högsta kvalitet. Här görs bl.a. kravostar på ko och get, vitmögelost, blåmögelost, pressade hårdostar, salladsost (feta) och färskost.

Myhrbodarna

På vägen mot Vinklumpen ligger Myhrbodarna, en liten välbevarad kulturskatt från gångna tider. Här finns allt som ska finnas på en fäbod; fjällkor, getter, vackra gamla hus, verktyg och utrustning för att ysta smör och koka messmör på traditionellt vis. Här är utsikten en klar sommardag bedårande.

Sörbuan

Fäbodvallen vid Ansättfjällens fot är en enormt populär turistattraktion med många besökare varje sommar. Sörbuan ligger mellan Häggsjövik och Bakvattnet. Skyltat efter vägen. Sommaren 2020 är Sörbodarnas kaffestuga öppen från midsommarafton kl 11-14 och därefter torsdag-lördag kl 11-14 varje vecka.

Skärvångens Bymejeri

På vägen hit till bygden om du kommer Fiskevägen från Krokom passerar du välkända Skärvångens Bymejeri. Där är det lämpligt att ge sig själv en resepaus och besöka deras välfyllda ostbutik eller sommartid prova deras välsmakande ostbuffé.

Tunnbrödsbakning är en tradition i bygden

Att baka tunnbröd är för många i bygden en naturlig del av vardagen, särskilt till jakt och högtider som påsk och jul. Har man ingen egen bakstuga så kan man hyra Bagarstugan i Hotagen av Hembygdsföreningen för tunnbrödsbakning.

Nu kan du boka Bagarstugan direkt via följande länk
https://edibooking.com/hotagens-hembygdsforening

Du kan också ringa Arne Wiklander på 072-2320875 eller Maritha Grelsson på 070-2988218


Du är viktig för oss i vårt miljöarbete

Vi är stolta och glada över vår fantastiska natur, och att vara rädd om den hoppas vi är en självklarhet för alla som vistas i Hotagsbygden och dess omgivningar. Vi uppmanar alla att ta vara på sina sopor på rätt sätt samt att ta hänsyn till vad Allemansrätten säger. Här har vi samlat information om miljöarbete i Hotagsbygden.