Hitta den gömda skatten i Penningkejsen

Vandring i gränslandet

Ett trevligt sätt att uppleva fjällen sommartid är att vandra i dem. Bygden runt Ansättfjället erbjuder ett 10-tal markerade sommarleder för vandring med intressant historik. Du kan hitta leder för alla åldrar vilket gör området till ett perfekt besöksmål för hela familjen.

Vandringsguide och kartor finns att köpa hos flera butiker och företag inom Ansättfjällen. Guiden presenterar många fina vandringsleder i Ansättfjällen, Frostviksfjällen, Lierne och Röyrvik. I vårt område finns Andrum i Häggsjövik, Ansättåleden från Rörvattnet, Barnens naturstig och Blomsterleden i Bakvattnet, Buvägen i Valsjöbyn, Grubbdalsleden från Lill-Kingen i Rörvattnet, Kommissionsleden mellan Rötviken och Hotagen, Strömhöjden nära Toskströmmen och Önruleden i Åkersjön.

Blomsterfjället Ansätten Från Bakvattnet kan du vandra till blomsterfjället Ansätten. På Ansätten kan du hitta minst 420 olika arter av blommor. Märkligast är dock mängden av varje art. I hela området växer orkidéer av olika sorter vilt i mängder på myrmarkerna i fjällsluttningarna men du kan även hitta några vid vägkanterna. Fjällfloran är mycket artrik och vackra växter finns det gott om t ex linnea, lappljung, ögonpyrola, björkpyrola,fjällruta och spindelblomster. Vandra själv eller boka en guidad tur. Vandringsleden är 6 km lång och väl utmärkt. Info: Rut Magnusson 070-380 02 02.

Vandra gärna på egen hand i naturen med hjälp av fjällkartan, till exempel till Penningkejsen. Sägnen berättar att om du går ensam upp på toppen en midsommarnatt och är alldeles tyst och inte blir rädd för det du ser och hör så kommer fjället att öppna sig och du ska finna den gömda skatten i Penningkejsen. Fjället Penningkejsen når du snabbast om du startar från Gammelheimen i Norge. På toppen av fjället hittar du en gränssten mellan Sverige och Norge. Sedan kan du vandra ner på andra sidan till Gunnarvattnet

Läs mer här om vandring i hela området Ansättfjällen, som Hotagsbygden är en del av

”Över vidderna seglar en vråk, lika fri som du själv där uppe på fjället. En blick på kompassen och sedan vidare, med vinden i ryggen och paradiset för dina fötter. Uppe på Nöjdfjället är utsikten makalös. Här kan du njuta naturen så gott som ensam; på sommaren till fots, vintertid med skidorna på.” — Krokoms Turistinformation

Vandring Nöjdfjället runt är en tur på 7-8 km. Ta vägen förbi Rörvattnet, upp till Stensjö kraftverk och sedan upp till svallet. Det här är en vandring där du börjar direkt på kalfjället med en fantastisk milsvid utsikt.

Du är viktig för oss i vårt miljöarbete

Vi är stolta och glada över vår fantastiska natur, och att vara rädd om den hoppas vi är en självklarhet för alla som vistas i Hotagsbygden och dess omgivningar. Vi uppmanar alla att ta vara på sina sopor på rätt sätt samt att ta hänsyn till vad Allemansrätten säger. Här har vi samlat information om miljöarbete i Hotagsbygden.

Välkommen ut i äventyret!