Till Hotagsbygden i Jämtland söker sig många med smak för naturupplevelser, uteliv och stillhet

Fiske, jakt, en stilla dag i båten, eller kanske bara en rofylld promenad i skogen väntar dig som vill besöka oss. Den vilda naturen ligger alldeles utanför dörren och bara väntar.

Oavsett årstid finns det mycket att göra i området. På vintern hittar såväl skoterfantasten som skidåkaren sina guldkorn bland leder, backar och spår. Under våren njuter soldyrkarna av ”den femte årstiden” och framåt juni exploderar naturens krafter, allt från orkidéerna som börjar blomma till kläckningen av viktiga insekter för fisken i våra fiskevatten. Under sommaren hägrar fiske, båtturer, kanoting och vandring och under hösten är det jaktsäsong på såväl vilt som bär och svamp.

Valen i Valsjöbyn – en fiskehistoria

Hotagsbygden och Valsjöbyn utgör klassiska kapitel i den svenska sportfiskehistorien. Här har legendarer som Gunnar Westrin och Hans Lidman funnit sina paradis, och få områden i Europa kan erbjuda en sådan rikedom när det kommer till fiskevatten. Båda dessa författare har skrivit om sina möten med Valen i Valsjöbyn – alltså de mytomspunna storöringarna som ibland stiger upp ur djupet för att söka föda längs stränderna. Här skildrar nu även Fiskejournalens reporter Anders Lundin sin upplevelse av detta fenomen, läs mer här > Valen i Valsjöbyn

Valen i Valsjöbyn. Foto Anders Lundin
Valen i Valsjöbyn. Foto Anders Lundin

Turister i mer än 100 år

Sportfisket har gamla anor i bygden

Redan under slutet av 1800-talet sågs engelska adelsmän elegant svinga sina splitcane-flugspön i Toskströmmen och Rengströmmen. Tidiga fjällvandrare upptäckte de många närbelägna och fiskrika fjälltjärnarna, och under 1900-talets första årtionden sökte sig enstaka, välbärgade fisketurister till bygden.

En av dem var den amerikanske tidningsmannen William H. Stoneman, utrikeskorrespondent vid Chicago Daily News, en man som sett hela världen men ändå hade sitt speciella smultronställe i Valsjöbyn. Mister Stoneman hade tre uttalade önskningar när han lämnade sin korrespondentbostad i Paris och åkte på semester:

”Jag vill kunna fiska, jag vill kunna leva utan att stöta ihop med en massa folk och jag vill inte bli rånad.” – Önskningar som än idag går att uppfylla i Hotagsbygden.